Jaké jídlo mít doma ve skříni?

Asi každý je zvyklý si doma držet určité suroviny k přípravě jídla, které má ve skříni, v lednici či v mrazáku pořád a jakmile mu dochází, předem je dokupuje, aby mu náhodou někdy nechyběly.  Odvíjí se to od určitých stravovacích návyků, které má každá rodina jiné. Já vám teď napíšu, jak to mám u sebe doma já, abych vždy měla možnost bez nutnosti nákupu něco rozumného rychle sobě i dětem připravit.

Předem chci upozornit, že nebudu příliš řešit jednotlivé varianty potraviny. Rýže je prostě rýže (rozlišuji leda přílohovou a na rizoto) a těstoviny těstoviny. Samozřejmě jsou různé druhy, některé zdravější, některé méně, některé chutnají těm, některé jiným, některým vyhovuje taková příprava, jiným maková. Čím víc druhů budete doma mít a střídat, tím pestřejší – a to chuťově i výživově – budete mít i jídlo.

Na druhou stranu mít od každé suroviny doma ještě třeba 5 jejích typů (rýže bílá, hnědá, basmati, jasmínová, parboiled, no je jich ještě víc), tak se asi málo kdo do svých kuchyňských skříněk či spíže vejde (pokud ano, tak tiše závidím :)). Zároveň se ceny zrovna u takové rýže pak můžou pohybovat v rozpětí 25 Kč až 130 Kč a výjimečně (indiánská) až klidně ke 350 Kč za kilogram.

Spoustu druhů, spoustu možností, spousta chutí i struktur. Každý má rád tu „svou“, na kterou je zvyklý a ví, jak ji připravit. Proč ale občas nevyzkoušet něco jiného?

Bohužel, v dnešní době nabídka v ČR funguje stále převážně tak, že co je zdravé, to je drahé (myšleno ohledně koupě dané suroviny, ne v přípravě jídla). Takže volbu vybrat si ten „svůj“ typ suroviny, který vám vyhovuje v poměru kvality a ceny, raději ponechám na každém z vás na základě vašich preferencích a možností.

V budoucích článcích či eBookách budu některé druhy surovin, a jejich výhody a nevýhody, popisovat. Je to ale na dlouho a nyní tak tuto problematiku komplet vynechám. Snaha z mé strany je o co největší univerzálnost, takže opravdu ať si každý vybere tak, co mu skladovací prostory i peněženka dovolí.

Snídaně a svačiny

Někdo je má rád slané, někdo sladké. A někdo jednou tak a jindy zase jinak. Zrovna snídaně a svačiny jsou tak typově rozmanité, jako snad žádné jiné jídlo a potvrzují to i ranní nabídky švédských stolů v hotelech.

Toto je převážně část mé skříňky se snídaňovými cereáliemi. Místa máme opravdu málo a tak organizace není dle mých představ, ale vyznám se, mám vše po ruce na jednom místě a to je hlavní.

Cereálie

Převážně slouží jako rychlé snídaně či dopolední svačiny. Ráno bez ovesné kaše se semínky a rozinkami už si ani nedokážu představit. Ale naprosto chápu, že někdo má radši snídaně slané a to pak sáhne po něčem naprosto jiném.

Já se doma neobejdu bez ovesných vloček, různých instantních kaší, špaldových/pohankových lupínků a dětem dávám jako lákavý posyp navrch kaše alespoň medová kolečka.

Semínka

Semínka se hodí ať už do snídaňové kaše či do dopolední nebo odpolední mléčné svačiny. Osobně nemám ráda, když jím pouze tekutý jogurt nebo kaši, potřebuji kousat a k tomu mi přijdou semínka naprosto ideální.

Naučila jsem se si dělat si své vlastní dvě směsi. Snídaňovou do kaše (semínka lněná, chia, sezamová a dýňová) a svačinovou do jogurtu s tvarohem (slunečnicové, dýňové, plus mandle a goji).

Ořechy

Ořechy jsou ideální svačiny i se dají považovat jako takové zdravější mlsání, když na nás přijde chuť. Díky manželovo i mým alergiím máme doma hlavně arašídy a mandle, i ty kešu už od něj musím držet stranou.

Variantou jsou pak ořechy v různých polevách, které už se ale opravdu dají brát pouze jako sladkost. Ale takové mandle v hořké čokoládě budou stále lepší, než spousta jiných dobrot.

Sušené ovoce

Další varianta svačiny či doplnění snídaně. Rozinky používám na oslazení snídaňové kaše, naopak goji mi dochucují odpolední jogurt s tvarohem. Brusinky si pak trochu netypicky držím doma hlavně proto, že v létě občas dostanu chuť na „sladký“ zeleninový salát, a to pak sáhnut buď po brusinkách nebo po čerstvém hroznovém vínu.

Přílohy

Bez příloh se málokdo obejde, a i trochu těch sacharidů z nich je potřeba, jíst jen maso a zeleninu se nedá. Níže uvedené jsou ty, které se u nás doma využívají úplně nejvíc.

Ano, klidně bych si udělala o poličku navíc s takovými hezkými krabičkami, abych mohla vybírat z vícera druhů. Aspoň že se vejdou do dvou řad za sebou. A kdo ví, třeba v budoucnu na baráčku se poštěstí mít spíž a v ní spoustu prostoru.

Rýže

Držím si doma dva druhy a to podle použití rýži vhodnou jako přílohu a rýži vhodnou na rizoto. Oba typy pak obměňuji, ale málokdy mám doma víc druhů přílohové rýže (např. Basmati, jasmínová, parboiled, apod). Na to bohužel opravdu nemám prostory.

Těstoviny

Opět si držím doma většinou tři druhy a těmi jsou kolínka (dobře se jí dětem), kuskus (je rychle uvařený) a mašličky nebo vrtule (ty mi přijdou takové univerzální, vhodné i k zapékání). A vlastně jako rezervu tu mám balíček špaget, které jsou prostorově nejméně náročné. Samozřejmě je spousta různých druhů těstovin (žitné, cizrnové, špenátové, aj.). I ty si jednou za čas koupím a obzvláštním jimi nějaké jídlo, stále je ale v zásobě doma nemám.

Brambory

Takové kilo brambor se snažím mít doma stále. Musím říct, že ale poslední dobou mi přijde, že brambory za moc nestojí – většinou jsou flekaté, moučné, při vaření buď tvrdé a nebo se pak rozpadají. Nějak si s nimi poslední roky příliš nerozumím. Naštěstí kaše to většinou jistí..:)

Luštěniny

Luštěniny obecně kvůli dětem dělám o něco méně, než dřív. Ale pomalu se k nim zase vracím, alespoň u těch méně nadýmavých variant.

Čočka

Čočka na sladkokyselo mým dětem příliš nejede, ale pixličku na čočku červenou, černou a zelenou si stále držím. Čočka červená půlená má ještě tu výhodu, že se nemusí namáčet a je hotová opravdu rychle (a ani se po ní nemá prdět ).

Fazole

I ty tu mám ve trojím vydáním a to bílé, červené a černé, ale opět jsou nyní zastrčené trochu více vzadu. Jako pohotovostní variantu je tu mám ale i v konzervě.

Hrách

Hrách mám doma také ve dvou varintách. Běžný zelený jsem doplnila o žlutý půlený, který má stejně jako řervená půlená čočka tu výhodu,  že je snadněji stravitelný, nemusí se namáčet a je tak dříve hotový

Cizrna

Na pomazánky, jako příloha či jen tak na ujídání. Už i s cizrnou se hodně lidí za posledních pár let skamarádilo.

Bulgur, jáhly a pohanka

Tři takové alternativní přílohy, kterým manžel moc nefandí. Řekla bych, že bulgur se dá nahradit téměř kdekoliv, kde jsme zvyklí na rýži a jáhly většinou využívám spíš tam, kde běžně dávám kuskus. Pohanka je už ale dost specifická a výrazná, někomu může vadit i jen její vůně při vaření, takže s ní už je třeba zacházet opatrněji.

Pečivo

Čerstvé pečivo

Pro někoho jasný základ snídaně, pro někoho jistota k večeři. Ať či tak, je vhodné si vybrat tu zdravější variantu a doplnit ho o nějaké výživnější potraviny. My už ho doma příliš nepoužíváme, a když jo, tak si dáme maximálně jednu housku nebo jeden plátek chleba k večeři a tím to hasne.

Toastový chléb

Má zpravidla delší trvanlivost než běžné pečivo, proto ho mám doma jako takovou rezervu, z které se dá udělat třeba sendvič se sýrem, šunkou a zeleninou, či ho namazat dětem na sladko.

Tortilly

Občas máme chuť cíleně na zapečené tortilly, ale též je mám doma převážně jako rezervu. Mají delší trvanlivost a tak když se odněkud vrátíme a nemáme žádné pečivo k večeři, jsou jednou z možných variant rychlé večeře.

Ostatní

Řekla bych taková moje trochu „bordel skříň“, kde je vše, co se už jinam nevejde. Konzervy, brambory, cibule, oleje, těstoviny a spousta dalších věcí, co se až na těch pár věcí na kraji nepoužívá tak často.

Oleje

Ani bez tuků a olejů se člověk doma neobejde. Není to tak dávno, co jsem na použití v teplé kuchyni vyměnila slunečnicový olej za o dost zdravější řepkový. Na studenou kuchyni mám olej olivový a převážně na pečení mám olej kokosový.

Konzervy

Konzervy do zálohy, když už opravdu nemáme skoro nic, se vždy hodí. Já mám doma minimálně fazole, kukuřici a hrášek (nebo obojí dohromady), rajčatový protlak, kokosové mléko, tuňáka, tuňákový salát, sardinky, nějaké maso (ale to většinou padne až na dovolených).

Mouky

Mouka celozrnná, hrubá, polohrubá a hladká. Na vaření i pečení, bez nich se asi jen tak někdo neobejde. Hlavně do snídaňových muffinů, které dělám dcerám, se snažím vždy zakomponovat ty zdravější varianty surovin a s nimi i právě celozrnnou mouku. Na druhou stranu si myslím, že jsou taková jídla (za mě třeba tvarohové buchty), kde si člověk chce zamlsat a ani tu zdravější variantu nevyhledává a raději se řídí heslem „všeho s mírou“.

Zelenina

Mimo lednici si držím cibuli a kořenovou zeleninu, speciálně mrkev, která se dá využít ve spoustě jídlech. Mimo to z takové řepy, ať už červené či barevné, se dají vykouzlit zajímavá ne příliš typická jídla, naopak petržel a celer jsou vhodné spíše do polívek.

Ovoce

V misce na lince se snažím držet stále alespoň tři druhy ovoce. Většinou se jedná o banány, jablka a dle sezóny hrušky, mandarinky či pomeranče. Nárazově pak kupujeme i další ovoce.

Sladkosti

Jestli nějakou sladkost u nás najdeme vždycky, tak je to hořká čokoláda, ideálně tak 70%. Alespoň kostičku si po obědě a večeři neodepřu téměř nikdy a za ta léta, co ji jím, mi i přijde, že opravdu mému trávení napomáhá.

Druhou sladkostí, bez které se neobejde hlavně dcera, je med. Když nestihnu upéct nic k snídani, tak rohlík s medem to u ní před odchodem do školky jistí a stal se u nás sladidlem číslo jedna. Oproti tomu obyčejný cukr používám opravdu málo kdy.

A co víc?

Po detailním prozkoumání skříně to vypadá, že tímto můj výčet surovin, které si držím neustále v kuchyni, končí. Jako základ je to dobré, ale bez čerstvých potravin, které musíme uchovávat v lednici či mrazáku, bychom se neobešli. O tom ale zase až někdy jindy.

Jsem partnerka, máma pečující o čtyři děti a vášnivá sportovkyně, díky čemuž jsem se stala expertkou na rychlá, ale zeleniny plná jídla. Jak? To se dozvíte zde. A nebo rovnou mé tipy a recepty vyzkoušejte
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  • Stáhněte si zdarma ebook Vím, z čeho uvařím.
  • A přestaňte ztrácet čas přemýšlením, co nakoupit a uvařit.

  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky